Nieuws

nieuws

Interview Karima el Bohdidi

Karima el Bohdidi, 23 jaar, is sinds september 2020 werkzaam als assistent accountant bij Share Impact Accountants.

Na 1,5 jaar gewerkt te hebben in de samenstelpraktijk, wilde ze een switch maken naar de auditpraktijk. Waarom? Omdat ze direct in contact met de klant wil zijn en haar kritische blik beter wil benutten. Die kans krijgt ze nu bij Share Impact Accountants. Een kantoor waar ze zich vanaf het begin thuis voelt. Karima: “Er is veel saamhorigheid, geen eilandjes, we zijn echt één team.”

Via SRA, een netwerkorganisatie van bijna 400 zelfstandige accountantskantoren, is ze in contact gekomen met Share Impact Accountants. Karima vertelt: “Een vriendin van school attendeerde mij op SRA. Wat zij heel goed doen is dat ze eerst met jou een gesprek aan gaan, kijken waar je interesses liggen en dan de kantoren benaderen. Zij doen de voorselectie voor je. SRA kent de kantoren en kan daardoor een goede match maken.” Karima zocht in een moeilijke tijd een werkplek: in de zomer en tussen twee coronapieken in. Dat ze bij Share Impact Accountants uitkwam, had ze van tevoren niet kunnen bedenken. Maar ze is heel tevreden. “Ik wilde graag bij een klein kantoor werken. Een kantoor met goede begeleiding en ruimte om zelf een eigen oordeel te vormen. Dat is echt wat ik bij Share Impact Accountants vind. De begeleiding is heel persoonlijk. Zelfs nu we thuis werken.”

“Er is veel saamhorigheid, geen eilandjes, we zijn echt één team.”

In september heeft Karima nog even de echte kantoorsfeer kunnen ervaren: met zijn allen werken in één open ruimte, samen koffiedrinken en lunchen, vragen stellen, overleggen en op klantbezoek. Dat is nu helaas even anders. Maar toch voelt ze zich goed opgevangen. “Robert begeleidt me. Als hij werk voor me heeft, zorgt hij dat hij zijn scherm deelt en legt hij alles stap voor stap uit. Zo kan ik met de dagelijkse werkzaamheden goed meedraaien.” Ook met collega Lisa, die sinds maart aan boord is, is er regelmatig contact. “We sparren samen en we spreken elkaar best veel. Dat helpt en is leuk!”

Het klantcontact is wel anders dan ze zich van tevoren had voorgesteld. “In september heb ik nog bij een klant gezeten. Dat vond ik heel erg leuk. Daadwerkelijk zien hoe het bedrijf in elkaar steekt en met wie je te maken hebt; dat heeft echt meerwaarde. Nu heb ik videobelmomenten met klanten. Anders, maar ook leerzaam. We zijn nu met de interimcontroles bezig. In januari gaan de echte auditwerkzaamheden beginnen.” Karima wordt er niet nerveus van als ze in het diepe wordt gegooid. In tegendeel. Ze houdt wel van een uitdaging. “Ik wil van alles mee krijgen, moeilijke klussen alleen oppakken, kijken hoe ver ik kom. Dat zijn voor mij echt toetsmomenten.” En hoe ver wil ze komen? Als het aan haar ligt heel ver. “Ik zit nu in het vierde jaar van mijn studie accountancy. In juli ben ik klaar, daarna ga ik verder studeren. Ik wil naar de universiteit, mijn master behalen en streef ernaar om daarna ook mijn RA-titel te halen.” 

Als je haar vraagt wat haar als persoon kenmerkt, antwoordt ze: “Ik ben leergierig, kritisch, heb veel doorzettingsvermogen… eh, hoeveel wil je er hebben?” Wat duidelijk opvalt is dat deze dame zich niet gek laat maken. En zoals ze zelf zegt: “Ik denk goed over het leven na. Wat wil ik nu, wat wil ik bereiken? Daar neem ik de tijd voor om dat te overdenken voordat ik een besluit neem.” 

Het leuke aan werken in de audit vindt Karima het bestuderen van de cijfers en het komen tot een kritisch oordeel. “Iedereen heeft een eigen werkwijze. Ik neem de tijd, wil graag goed kijken. Veel factoren spelen een rol. Eigenlijk ben ik een soort detective. Ik speur naar aanwijzingen en moet op veel dingen letten om ervoor te zorgen dat alles goed is voor de klant. Er is altijd een risico dat we iets niet opmerken, maar wij zijn er wel verantwoordelijk voor dat we alles goed controleren.” 

“Eigenlijk ben ik een soort detective. Ik speur naar aanwijzingen en moet op veel dingen letten om ervoor te zorgen dat alles goed is voor de klant.”

Ten slotte heeft Karima nog een tip voor mensen die een stageplek of werkplek zoeken tijdens hun studie: “Begin op tijd met zoeken! Dat is fijn voor jezelf. Dan heb je keuze en krijg je een goed beeld van wat bij je past.” Ook wil ze studenten meegeven dat ze zich vooral niet moeten laten afschrikken door de combinatie van werken en studeren. Ze ervaart voldoende vrije tijd en juist de combinatie maakt dat ze veel sneller leert hoe het echt in de praktijk werkt. Karima sluit af met nog een waardevol advies: “Wees niet bang om deze stap te zetten, heb niet te hoge verwachtingen, ga er vanuit dat je bij nul begint. In de vacatureteksten lijken de verwachtingen soms erg hoog, maar dat is niet realistisch. Vind een bedrijf dat in staat is om je op te leiden, waar je alle vragen kunt stellen. Zo heb ik regelmatig dezelfde vraag gesteld, maar heb ik nog nooit de reactie gekregen ‘dat had je nu wel moeten weten’. Dan weet je dat je goed terecht bent gekomen.”

Loading...

Recent geplaatst