Nieuws

nieuws

In gesprek met Esmeralda - deel 2

Werken in het buitenland

Ik vertel Esmeralda dat we naast controles in Nederland ook af en toe naar het buitenland gaan. Nu met corona is dat wat lastiger, maar we zijn niet lang geleden nog naar Parijs geweest voor een opdracht. Dat was voor een Nederlandse klant waar de administratie in een zogenoemd shared service center wordt gedaan. Met vier collega’s namen we de TGV naar Paris Nord waar de klant ook zijn kantoor had. Ontzettend leuk om ook als jonge collega een buitenlandervaring op te kunnen doen. Esmeralda hoort het aan en vraagt: ‘Zou ik dan ook mee kunnen?’ Ik beaam dat. ‘We kunnen natuurlijk niet met z’n allen naar de Eiffeltoren, maar er is altijd ruimte om iets in het buitenland te doen.

Een paar weken geleden ging ik naar de INAA, onze internationale club waar we bij aangesloten zijn. Deze keer was de bijeenkomst in Frankfurt en ben ik met de auto gegaan. Bij de bijeenkomst waren diverse accountants van over de hele wereld. Voor ons kantoor best belangrijk om een internationaal netwerk te hebben. Normaliter zou je dat bij een kleiner kantoor niet verwachten, maar een aantal van onze maatschappelijke klanten zochten een accountant die ook een internationaal netwerk kon bieden. De eerste keer dat die vraag kwam waren we nog maar net met Share Impact gestart. Ik heb toen het hele internet afgezocht naar een mogelijkheid om bij internationale accountantsclub aansluiting te vinden. Dat bleek best lastig te zijn. De INAA bood die mogelijkheid.

Ik zie Esmeralda nadenken. ‘Dat is inderdaad erg mooi dat jullie dat hebben. Ik kon, bij waar ik nu werk, ook naar het buitenland, maar dat was voor 3 jaar en dat vond ik te veel. Kan het ook voor een aantal maanden bijvoorbeeld?’ Ik moet lachen want ik herinner mij een mail die ik via de INAA van een buitenlandse collega kreeg. Uit Australië. Hun boekjaar loopt anders waardoor een stage in het buitenland tot de mogelijkheden behoort. Zij vroegen of wij jonge accountants hadden die zo’n buitenlands avontuur zouden willen meemaken. Helaas zijn door corona de spelregels veranderd en is reizen erg lastig, maar dat komt vanzelf terug. Met vuur vertel ik over mijn eigen buitenlandervaring. Alweer 25 jaar geleden ging ik met mijn jonge gezin naar Curaçao. Een stukje Caraïbisch Nederland. Je leert in een buitenlandse omgeving echt op je zelf staan, je wordt een nieuwe cultuur rijker en je kan in de vrije uurtjes genieten van een compleet andere omgeving dan thuis. Heel leerzaam voor je ontwikkeling als mens en professional. Esmeralda knikt en kijkt mij tevreden aan. Ze stelt haar volgende vraag…

Loading...

Recent geplaatst