Nieuws

nieuws

Join the club!

In het nieuws een noodkreet die we helaas al jaren horen, maar nog steeds actueel is. Het blijkt bijna onmogelijk om docenten te vinden die via een dienstverband voor de klas willen staan. De nood is zo hoog dat de gaten gevuld worden met leerkrachten die via een zzp-constructie wel bereid zijn om les te geven, maar dan alleen les willen geven en verder geen ouders te woord willen staan op een ouderavond en ook niet echt onderdeel willen worden van de school. Verre van ideaal, maar scholen hebben weinig te kiezen, want er is simpelweg niemand te vinden.

De zzp’er krijgt een best wel riante vergoeding. Dit leidt bij de zittende docenten tot ergernis, want zo riant is het lerarensalaris niet en het zet ze misschien ook wel aan tot een overstap naar het zzp’erschap. Een vicieuze cirkel tot gevolg waar moeilijk uit te komen is. De salarissen verhogen heeft niet veel zin bij schaarste en het aantrekkelijker maken van het beroep van leraar is best lastig. Het is een drama en niet alleen op scholen. Het personeelstekort neemt overal in Nederland zorgwekkende vormen aan. Restaurants blijven op diverse dagen dicht. Schiphol stuurt de passagiers naar huis en zo zijn er tal van voorbeelden.

In de accountancy is het precies hetzelfde. De zzp’er is het antwoord op de gaten die er vallen. Ik krijg zelfs hele controleteams aangeboden die voor mij de controle gaan uitvoeren. Ik hoef alleen nog te tekenen bij het kruisje en dat is het dan. De zzp’er kan vragen wat hij wil want ook hier zijn goede mensen enorm schaars. Alleen; ik wil helemaal geen zzp’er en ik zal uitleggen waarom.

Ik zie de zzp’er als een voorbijganger; geen echte betrokkenheid bij het team, maar wel verwachten dat we hem of haar coachen en trainen, want zo werkt dat in ons vak. Het is een vak waar je pas echt goed in wordt als je er heel veel tijd in stopt en als je met ervaren mensen werkt die je begeleiden en ondersteunen.

Waarom zou ik tijd steken in een voorbijganger die neemt maar aan de organisatie niets geeft? Misschien voor een heel korte duur zou het kunnen werken, maar bij langere tijd moet er uitzicht zijn dat er een dienstverband ontstaat waardoor de persoon daadwerkelijk onderdeel wordt van de organisatie. Daarom zoek ik liever bevlogen, betrokken collega’s in vaste dienst die mee willen bouwen aan een sterk team en ook echt ‘ons dna’ hebben. Die dezelfde passie en energie delen en dat ook doorgeven aan onze klanten. Daar kan geen zzp’er tegenop. Zorgen dat je een aantrekkelijke werkgever bent, is het enige dat je kunt doen. Dat is niet makkelijk, maar met de juiste energie, trek je ook de juiste mensen aan. Voorlopig werkt het voor ons kantoor en groeit ons team. Ik zou zeggen: join the club!

Loading...

Recent geplaatst