Nieuws

nieuws

Een lumineus idee

Vandaag kreeg ik een lumineus idee. Ik pas mijn LinkedIn profiel aan. Ik zet er in dat ik ook ESG deskundige ben. Ik ben tenslotte al jaren met dit thema bezig maar loop er niet mee te koop. Maar de hype rondom het begrip duurzaamheid is er inmiddels wel. Doordat de EU een verordening inzake rapportage vereisten heeft ingesteld voor grote bedrijven moeten deze bedrijven en hun toeleveranciers hun duurzaamheid in kaart brengen.

In 2017 schreef ik samen met mijn toenmalige collega Caroline van Wersch een boek over het thema. Het boek kreeg (met een knipoog) de titel: 'Duurzaamheid is passé' mee. Deze titel was bedoeld als prikkende stelling want het tegendeel was en is nog steeds heel erg waar. Wij vonden toen en nu, dat duurzaamheid voor iedere organisatie een andere lading heeft. Voor het ene bedrijf is het klimaat en de CO2 reductie van belang. Andere bedrijven hebben als basis voor de duurzaamheid hun personeel en de purpose van het bedrijf als uitdaging. Duurzaamheid is dus eigenlijk een containerbegrip.

De grote aanjager van duurzaamheid is nu de EU en haar verordening om over duurzaamheid te rapporteren. En dat leidt ertoe dat de bedrijven die hier aan moeten voldoen in de stress zitten. Het is namelijk geen eenvoudige opgave die de EU van de bedrijven vraagt. Informatie over niet financiële zaken, CO2, personeel etc. verzamelen is niet eenvoudig. Welke informatie is relevant, wat moet je wel en niet opnemen. En de verplichting gaat in op 2025, best nog wat tijd zou je denken. Maar dat is niet het geval. Je moet misschien vergelijkende informatie opnemen; dus 2024 komt ook al in beeld. De stress van de bedrijven is daarmee bijna verklaard. Want als je relevante informatie in je jaarverslag wil opnemen, dan moet je eigenlijk al in 2023 beginnen, nu dus! En bij wie kan je als organisatie hulp krijgen bij deze opgave… bij accountants die uiteindelijk ook een krul bij het verslag moeten geven. Zie hier de verklaring van het ESG specialisme dat accountants in hun profiel op LinkedIn opnemen.

Het is niet een nice to have maar een need to have om als accountant op de hoogte te zijn van wat er nodig is voor duurzaamheid. Klanten moeten in beweging komen en de accountant dus ook. Je als accountant verdiepen in het onderwerp is dan ook verplicht gesteld door de beroepsgroep NBA. Het voelt voor mij overigens goed om mij weer helemaal onder te dompelen in het onderwerp. Fijn dat duurzaamheid op de kaart wordt gezet; het is noodzakelijk. Kortom ook ik ben (weer) ESGspecialist. #duurzaamheid #ESGspecialist #accountancy

Loading...

Recent geplaatst